Over Bakiadi

Op 14 april 2020 is Stichting Bakiadi opgericht door Dhr.Broekema van Broekema Notaris, mede tot stand gekomen middels de Harense-Tynaarlose Uitdaging.  De stichting is een initiatief van Issiaga Soumah. Het bestuur bestaat uit Astrid Soumah (voorzitter). Josta Hofstee (secretaris) en Joost van Eck (penningmeester). 

Stichting Bakiadi wil een multifunctioneel educatief centrum realiseren in Bakia, het geboortedorp van Issiaga, wat ligt in de regio Koba in Guinee (West Afrika). 

Dit centrum biedt de kleinste kinderen (2-6jr) een plek op het kinderdagverblijf, om zichzelf te ontwikkelen door middel van spel en plezier. Hun moeders hebben dan hun handen vrij om inkomsten te genereren en zorg te dragen voor het gezin. De jongeren bieden we een kans om in de muziek en kunstenschool hun kwaliteiten te onderzoeken en ontwikkelen.

De jongeren zullen hun ervaring delen met de kinderen en ook hun culturele ervaring verrijken, naast die van henzelf. Jezelf mogen ontwikkelen biedt perspectief en legt de basis voor een waardevol bestaan. Het leven in het dorp krijgt een andere invulling en betekenis, voor iedere betrokkene.

Het centrum is voorzien van een grootkeuken, waarin een voedzame maaltijd wordt gemaakt  voor de kinderen. Want zonder voeding neemt hun brein ook geen kennis op. Goede voeding neemt voor de jongeren veel onrust en ontevredenheid weg en voedt hen met kracht en positiviteit. Ze zullen zich graag in zetten voor hun dorpsgemeenschap. De keuken wordt gerund door jonge vrouwen en moeders. Etenswaren die bederfelijk zijn worden geconserveerd. De vrouwen worden opgeleid in deze technieken.

De centrale dorpshal biedt een open ruimte voor gemeenschapsfeesten, educatieve doeleinden en andere activiteiten.

Het centrum biedt mogelijkheden en kansen om samen een stabiele toekomst te vormen, met elkaar. Zodat de kracht van de gemeenschap ten volle benut wordt en door henzelf wordt ingezet. Te beginnen met de jongste generatie, want zij kunnen een verandering teweeg brengen.

Wij willen hen steunen en laten voelen dat zij het waard zijn, te leren, te spelen, te ontdekken, te groeien en dàt te genereren dàt wat nodig is in hùn dorp.

 

De statuaire doelstelling en de hoofdpunten uit het beleidsplan van Stichting Bakiadi klik op de link. De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.